Wednesday, 20 March 2013

Kecewa seorang bapa.

Assalammualaikum. Lamanya tak buat entry. Sihat ye pembaca sekalian. Ah terasa artisnya bila cakap macam tu.

So cerita hari ini, tadi scroll news feed ternampak satu post ni dalam group yang aku join. Terus tersentap. Asal, post pasal dia kutuk kau ke? Kalau dia kutuk aku tak heran la. Paling pun aku like pas tu share. Nampak tak kekonon tak sentap. Haa tu pesen bebudak kat twitter. Ok dah lari tajuk.

Haa post yang atas tu, punya la kecewa hiseorang bapa. Aku baca pun macam eh entah la tak tau nak cakap macam mana. Aku ada baca komen- komen ibu bapa. Kebanyakan turut simpati.

Kalau tengok bebudak sekarang degan dulu berbeza. Mak bapak sekarang kalau cikgu pukul, terus report. Zaman aku dulu, depan aku mak aku cakap dengan cikgu "kalau dia nie degil, rotan je" aku senyum je tapi dalam hati tak tau kemain takut. Zaman sekarang "cikgu jentik anak saya, tinggikan suara sekali pun saya akan report" ada ke dialog macam tu. Tu dialog aku sendiri ok bukan betul-betul. Itu berdasarkan apa yang aku tengok dalam dunia sekarang.

Dan dari komen tu si bapa baru belikan hp baru bila si anak minta. Aku dulu form 3 baru dapat hp tu pun hp motorola yg kepala bulat. Tu pun aku rasa dah kira bersyukur. Sekarang paling pun nak ipad. Huhh dasar. Dia cakap dia pantau anak dia berkawan dengan budak tak senonoh, tapi kenapa dia tak halang. Tapi betul pengaruh kengkawan nie tinggi jika nak dibandingkan dengan didikan mak bapak.

Aku tak nak komen karang ada je yang cakap belum ada anak dah cakap macam-macam aku lempang karang. Ala biar la tu pandangan mata aku. Apa pun aku harap si bapa bersabar dengan dugaan Allah bagi. Dan aku doakan anak dia diberi jalan yang lurus. Cewahhh.

P/s: kepada yang dah ada anak, tengok diri anda dah jadi 'orang' ke belum. Kalau dah, jadikan mak bapak anda sebagai mentor untuk didik anak anda. Kalau belum, perbetulkan diri sendiri cari mana silap.

Sunday, 3 March 2013

Aku Menang !!

Hari rabu minggu lepas aku menang bid!! happy giler.. Bid? apenda tu? Lelong tau lelong haaa tu la..
Nak tau apa yang aku bid, Stand Mixer wei!!! Kebetulan aku lalu lalang dekat bid online tu. Sesaja tengok sekali ternampak stand mixer tu jenama MASTAR. Tau? aku pun tak tau so aku just google je nak tau wujud ke tak? KAHKAHKAH.. so memang wujud dan berbaloi aku bid.

Aku memang tengah kebetulan cari stand mixer yang berat senang sikit kerja aku nak meniaga. Kalau tang yang besar mak aku dah ada, kalau yang pesen plastik tu pepaham jela so beli stainless steel mixer yang kecik untuk doh 1kg lebih kurang la macam tu. Memang aku rasa tu rezeki Allah nak bagi. Harga sebenar 600 tapi aku dapat dalam 300 lebih je. Dia bid start pukul 2pm-10pm. Memang berdebor la rasa. Rasa macam nak menang rumah.

Alah, stand mixer je pun. Tahu tak betapa bernilainya pada aku. Engko kalau baru start berniaga mesti tau apa erti nak beli barang pakai modal yang tak seberapa. Kat luar sana memang aku dah survey yang berjenama Kitchen Aid punya, Kenwood tapi harga dia perhhh bagi bungkus 2 bulan. Aku nie baru start so slow slow la kan. Dia tak boleh kau nak berniaga terus nak besar. Lain la kalau kau banyak duit kan. InsyaAllah kalau dah stabil baru ambil yang jenama-jenama punya.


Nie yang aku menang dari gambar je la. Yang real belum sampai lagi. Aku loan dengan Amanah Ikhtiar Malaysia untuk peniaga yang baru start macam aku. Aku loan RM2k je tapi aku akan cuba guna sebaik mungkin. Sebenarnya bid nie aku tak baca peraturan dia dulu dah lepas menang baru nak baca sebab nak tau macam mana bayar dan semua bagai tu. Tak sangka kena bayar dalam masa 7hari waktu bekerja. Memang gelabah la kan sebab aku dapat duit lagi 3 minggu. Seriau rasa kalau terlepas nie. 

Terus rasa tak boleh tido. Esoknya pihak superbid tu email aku tanya kenapa tak buat pembayaran lagi so terpaksa la menipu cakap gaji lagi 2minggu lagi. Nasib baik boleh consider, memang orang kata kalau dah rezeki kan. Aku menipu terpaksa ok. Betul la tu duit loan tu gaji aku cuma aku kena bayar balik siap bunga. Bengong....

Memang rasa bersyukur la kan. Orang lain kemain bid hp belekberi, ipong, samsung gadget bagai tapi aku bid stand mixer. Lantak la bukan aku nak guna hp tu sangat.. Sebab tu aku menang. Cuba fikir, kalau yang guna mixer nie kengkadang je buat kuih tapi nak beli sampai beratus. Baik beli yang setakat 70 80 je kan.ye dok?? Aku nie serius nak pakai sebab tu aku berani bid. Kalau hp ke aku tak suka. Aku suka tengok depan-depan kalau nak beli. Saat aku menang terus menjerit dah mak aku tengok aku lain macam. KAHKAHKAH.