Tuesday, 26 February 2013

Tips Meniaga

Di keheningan pagi, disebabkan dop tau nak buat gapo tu yang nak buat entry nie. Tips meniaga untuk orang melayu. Tips?? ko nie meniaga dah berapa tahun siap nak bagi tips dekat orang? lantak aku la blog aku kan. Benda depan mata tu yang jadi pengalaman aku.

Mana kau dapat semua tips nie? ko cilok kat blog orang lain ke?? eheh cantik sikit. aku bukan kaki copy paste macam sesetengah blogger. Benda nie ada dalam kepala otak aku sendiri. Kalau tajuk ye tapi isi dalam semua aku elaborate sendiri. Ecewahh masa belajar dulu, lecturer suruh elaborate kemain lembab otak. La nie laju je. Biasa la pengalaman telah mendewasakan mematangkan fikiran, pahit getir yang pernah ku lalui guruku sejati. Haaaaa tu lagu, dah jangan ingat aku kaki jiwang lak kan.

Ok lari tajuk ye semua..

Orang Condemn Kau Diam Je.
Contoh- customer duk membebel ke kau, jangan lawan. Seriously, kalau kau lawan buang masa kau. Banyak lagi tenaga kau nak pakai buat benda lain. Kalau macam ada orang dengki tu biasa la. Orang melayu kalau tak dengki bukan nama melayu. Biasanya sebab perniagaan kau lagi maju dari dia. Orang kalau duk cakap-cakap pasal kau, kau senyum je. Dapat pahala. Even sakit hati, kau diam je. Tak payah ikut menyalak serupa anjing.

Kuatkan Mental..
Kau meniaga nie, kena kuat wei mental. Orang duk kutuk kau bersepah kat sekeliling kau. Jangan kena kutuk sikit kau terus down. Jadikan semangat tuk kau lagi bangkit. Bangkit bila ditolak jatuh la semula. Kakaka. Contoh kau buat nasi lemak, tak sedap lepas tu tak ramai yang beli. Kau jangan duk kat takuk lama, cari la mana silap. Pergi google resepi. Kalau tak tau belajar. Macam mak aku kemain sekarang macam nak berjinak-jinak dengan laptop nie. HAHA. Aku rasa macam dah pernah tulis pasal nie. Ahh lantak la. aku nak mengingatkan je.

Niat..
Niat kau berniaga untuk apa?? Aku nak beli kereta besar, rumah besar nanti boleh la tunjuk kat semorang aku kaya. Amboiii lari jauh nampak. Tengok niat pun tak betul. Kau nak beli semua benda tu boleh tapi pastikan kau dah bertapak stabil dulu. Jangan loan sana sini tapi apa projek pun tak nampak. Last-last sangkut. Sekurangnya niat kau nak sara family kau, janji boleh makan duk rumah selesa. Pasal kereta rumah. InsyaAllah kalau ada rezeki untuk kau, ada la.

Loan..
Sekarang nie orang bagi loan bersepah. Ah long contohnya. Dia orang nie sebenarnya ada yang ok sebenarnya. Kau kalau kau ok dengan Ah Long tu, dia takkan kacau kau. Janji bayar. Nie tak, kata duit nak buat berniaga tapi apa pun tak nampak. Dapat duit terus ke laut duit tu. Dah habis, pening kepala mana nak cari duit bayar hutang. Yang masuk surat khabar semua tu. Tu semua pesen dah dapat duit, tak nak bayar hutang masuk surat khabar mintak simpati. Lain la kalau kau berniaga tapi lingkup. Sebab tu duit loan yang kau dapat jangan habiskan. Pepandai la rolling. Yang pinjam ah long tu kekonon nak melabur, last habuk pun takda. Tu spesies double bodoh tahu. Tahu nak kaya je tapi duk uma goyang kaki.

Penampilan..
Tips yang nie aku dapat dari kawan mak aku. Bila pikir macam tak kena pun ada. Tapi ikut kepala aku, memang pun. Contoh kau jumpa orang dengan tak mandinya, rambut serabainya orang pun tak selera. KAlau kau meniaga makanan sekurangnya, nampak bersih sopan pakai tudung, baru orang ada feeling nak beli. kan kan kan. Tips yang nie aku tengah amalkan. Heeee.. Kau jual ubat kurus tapi kau gemuk, mana la orang nak percaya kan.

Kreatif..
Ingat melukis je kena kreatif. Kau kena kreatif bila cakap dengan customer kau. Sebelum kau nak jual benda tu semua, kau jelajah produk dulu. Tau jelajah?? Kenal pasti produk kau. Jangan bila orang tanya kau tergagap, memang tak la orang nak beli dengan kau. Orang baru berniaga macam aku nie memang susah nak hidup. Kena cekal sikit.

Tolong Melayu Sama Melayu..
Benda nie memang payah nak jumpa. Percaya la cakap aku. Cina kalau kedai dia sebelah-sebelah jual benda sama, dia ok je. Kalau melayu kebanyakannya, memang kena condemn le jawabnya. Kalau kau tak terer, memang kau lingkup. Hamboi kau kutuk tak ingat dunia kan cha.. Nie bukan kutuk tapi kenyataan. Nie karang dah sentap dengan entry aku, ada yang kena bambu karang. Lantak laaa ada kisah.. Promote nie bukan kerja senang tau. Kau mintak tolong kengkawan tolong promote, nanti bagi la commission. Haaaa acantuu.. Yang pakai Fb tu, bila kengkawan ada post pasal produk dia, tolong SHARE. Tak rugi apa pun sebenarnya.

Lain la kalau kau dengki kan. Memang melayu la namanya. KAu jangan bagi alasan busy tapi kau 24jam menghadap laptop. puiiii. Nampak sangat dengki tu. Lagi satu tolong la jangan menipu sebab nak untung banyak. Sekarang nie tengah femes pasal rumpai laut. Mohon la jangan tertipu ya. Kesian aku tengok dekat korang. Benda tu bukannya mahal sebenarnya pun. Kalau beli yang siapa masak pun boleh tahan 2minggu macam tu. Kalau yang masak pun boleh menipu jugak. Kata kologen, tapi agar-agar. KAHKAHKAH. ada ke orang macam tu. Aku nie mengarut ke laut daaa.

p/s: Nak order? Moh ler ke FB saya tu. Sempat aja berniaga. Saya ada buat cake in the jar tau. Nat=nti upload dekat FB. hikhok. Macam ba alif ba ya kan gelak acantu. KAKAKA

Monday, 25 February 2013

Sentap

Tadi aku baru dapat kol dari Makcik A. Dia bambu aku cukup-cukup pasal post aku dekat fb.
Orang kata kerana mulut badan binasa. Kena la dekat aku tu.

Ya dan aku menangis lepas dia bambu aku tapi aku sebenarnya tak paham apa kenanya fakta yang dia bambu aku tu dengan post dalam fb.

Aku ada post dalam fb nie pasal hutang. Jap aku print screen.



Haaaa baca la. Aku memang terus terang pasal hutang sekali dia bambu aku cukup-cukup sebab sakit hati melampau. Seriously memang sentap bila kena bambu. Aku menangis dalam diah. Cewahhh drama betul aku nie. Dia tak de FB tapi anak dia ada fb dan aku friend dengan anak dia. Agaknya anak dia cerita dengan dia tu yang terus bambu aku. Mana taknya aku post macam tu kalau mak aku tak habis2 mengadu je kat aku. 

Antara yang aku ingat-

Jangan nak jeles dengan anak aku belajar tinggi sebab anak aku pandai kau BODOH!!! Ya aku sentap dan aku sebenarnya aku terkejut dia rupanya cakap macam tu. Kalau aku nie bodoh aku tak sambung diploma aku. Dalam post aku tu aku cuma cakap anak dia untung sebab dapat belajar tinggi. Dan kemungkinan dia pikir aku tak sambung belajar lagi sebab aku bodoh. 

Tak payah jeles sebab anak aku cantik kau GEMUK GEDEMPOL!!! Sentap kedua yang terus buat air mata aku jatuh. Selama nie orang kutuk aku gemuk siap boleh gelak2 tapi kenapa dengan beliau air mata ku keguguran. peh peh peh.

Dah la buat kuih kecik, aku tolong jualkan juga tau. Memang la sebab kalau tak laku pun bukannya makcik rugi. Masa tu aku baru berjinak dalam pembutan roti. Aku mengaku aku memang silap sebab terbuat roti kecik2. Lama2 aku improve jadi ok besar cantik, ok what. 

Dia cakap dia buat baik tolong mak aku letak kuih mak aku kat depan masa meniaga. Dan aku adalah tertanya-tanya kenapa dia nak butthurt seperti budak kecik? Aku ada mention nama dia ke, nama anak dia? takde kan. Benda nie random kut. Last aku dengar dia tekankan KALAU DAH BODOH TU BODOH LA JUGAK!! BODOH!! Terus pappp letak telefon. Aku tak sempat nak cakap apa-apa kut. Masa dia bambu aku diam je nak dengar dia habiskan amarah beliau. Bila aku nak cakap terus letakk, laaaaa.

Mak aku tanya kenapa. Aku cerita la, Air mata mak aku bergenang tapi aku buat tak nampak. Mak aku cakap aku cuma cerita pasal hutang je kenapa dia macam budak-budak? Dalam kepala otak aku, ehhh ye tak ye ekkk. Mak aku membebel tula main lagi FB. haa kan dah kena..

Nasib baik mak aku tak macam orang lain, anak kena marah orang yang marah tu kena marah balik. Aku kena bambu aku yang kena marah balik. Nie dia keluar nak pergi jumpa Makcik A mintak maaf la agaknya. Dia kata jangan masuk campur nie hal dia dengan mak aku. Aku okkkk. Kalau mak aku g mintak maaf, memang tak la aku nak dengar dia bebel apa-apa lagi lepas nie. 

p/s: orang kalau dah salah lepas tu butthurt, haaa betul la tu...

Sunday, 24 February 2013

Suka Buat Kek Tak Suka Makan Kek

Alhamdulillah dapat peluang belajar buat rainbow cake. Terbuka untuk tempahan kepada sesiapa yang nak order ya.. Moh le dekat FB fanpage saya tu.

Saya baru mula berbisnes InsyaAllah kalau ada rezeki saya dalam bidang nie. Saya tak suka makan kek. Seriously.. sebab diaa... tak tau la memang tak minat nak makan. Habis tu tak suka makan kek macam mana nak meniaga, nak rasa semua kek yang kau buat tu kan?? haaa kalau bab test makanan nie aku akan serahkan dekat orang sekeliling. Jiran, adik dan kengkawan. semua juri aku. Kalau aku yang makan memang aku cakap tak sedap la kan.

Ala kalau aku buat cupcake ke letak je dalam esbok, kompom makin lama makin berkurang dan aku syak adik-adik aku bakal menggantikan gemuk aku. KAHKAHKAH.

Well gambar nie, kek pelangi daripada kelas yang aku belajar. Memang superb!! Dan aku yakin aku mampu buat. AMIN !!
Nie la rainbow cakenya. Tergoda tak, tergoda tak? order la apa lagi. Hiks

Nie chocolate moist cupcake aku buat sendiri untuk 1st time. Alhamdulillah menjadi sangat. Adik tukang perabis.

Ramai cakap aku ada bakat mungkin turun dari mak aku. Hek eleh.. Perasan nak mampus kan. Kisah pulak aku. Apapun Alhamdulillah kalau aku ada bakat Tuhan dah bagi kita gunakan sehabis baik.

p/s: Ngantuk sebenarnya ni dan adalah banyak typo tapi bekspes jugak sebab kunk banjir typo apa pun orang tak paham.

Thursday, 21 February 2013

Wanita Di Kasihi Allah

Ya ini entry sedih. Mohon sediakan tisu sebelum baca entry nie. Hek eleh melebih pulak aku nie.

Kisah 1
Sedang diri ini dalam dilema melayan twitter, terlihat satu tweet yang membuatkan aku tertanya-tanya. Tweet dia pasal Allahyarhamah Siti Hajar pelajar UTeM. aku tak ingat macam mana tapi tweet dia mengenai kebaikan la. Tu yang buat aku nak tahu lebih lanjut mengenai Siti Hajar. Aku tak nak cerita pasal hari terakhir dia sebab aku pasti ramai yang dah tau kisahnya so buat apa aku nak ulang benda sama.

Aku cuma terfikir lepas baca kisah Siti Hajar ni, aku fikir pasal diri aku, hidup aku. Alangkan beliau masih lagi merasa kurang amalan di saat hayat terakhir beliau sebagaimana yang kita baca itu adalah cukup sempurna sebagai seorang ahli Syurga Allah, inikan aku yang terasa kerdil jika dibandingkan dengan beliau. kalau tak tau siapa dia, mohonlah ke google. Taip je Siti Hajar UteM, berderet post mengenai beliau.

Kisah 2
Di dalam waktu tengah hari, sedang aku melayan rancangan di televisyen sambil jejariku meng-scroll FB ternampak satu post oleh seorang wanita berbunyi "Tolong doakan arwah suami saya". I was like -Eh sape budak nie? bila dia kahwin? Kenapa dengan suami dia?- Haaa jiwa raga aku tertanya-tanya..

Aku sebagai manusia biasa mengSTALK budak nie. Lepas tu aku try recall balik siapa perempuan nie. Macam mana boleh ada dalam friend list aku. Lepas tu aku abaikan sebab banyak sangat nak ingat. Aku check status FB dia semua, memember post ke dia. Baru tau suami dia meninggal awal pagi tu. Benda nie jadi lebih kurang 2weeks ago dan aku adalah tak ingat tarikh. Abaikan tarikh dia janji korang paham apa aku nak cerita nie.

Aku baca comment semua. Ya, aku seorang stalker tapi aku stalk sebab aku concern apa yang jadi dekat dia. Aku takkan stalker orang melainkan dia crush aku *tembak kepala sendiri*. Dah melarat aku melalut nie. Ok sambung. Tengah aku membaca comment mereka semua daku tersentap, SUAMI DIA MENINGGAL SEMINGGU SEBELUM MAJLIS BERSANDING. SEMINGGU??!! ye seminggu. Suami dia kena langgar lari. Seriously aku rasa macam Ya Allah tabahnya seorang A(bukan nama sebenar). Majlis sanding dia sepatutnya 10 Feb 13.

Aku tak nak linkkan fb dia sebab aku nak menghormati dia. Dah la aku tulis entry pasal dia tak mintak izin dia kan. Aku scroll bawah lagi, tetiba ada picture mereka baru lepas majlis nikah. Aku tengok wajah suami beliau dalam gambar, sayu. Ye, semacam dah tau benda nie nak jadi. Allah sayangkan dia, sebab tu Allah bagi dugaan seberat ini ke dia.

Apa pun kepada korang yang tengah baca entry nie meh la sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah.



Dengar lagu nie dendalam, fahami maksud dia. InsyaAllah korang akan menangis.

p/s: Dah lama nak buat entry nie sebenarnya.